Skip to main content

Anya

A gyermekeimmel 4 évig voltam itthon, ekkor kizárólag az anyai szerepemre koncentráltam és nagyon szerettem ,,csak anya” lenni. Rájöttem, hogy az életem már sosem lesz olyan, mint volt, de ez nem baj, csupán egy új út, amit fokozatosan ismerek meg. A mindennapokban a mai napig ők adják nekem a legtöbb erőt, a családom a mindenem.

Az utolsó otthon töltött évben elkezdtem azon gondolkodni, hogy mi az, ami még érdekel. Mivel sokszor kerültem új szituációkba, rengeteget olvastam – most már anyai szemmel- pszichológiáról, fejlődéslélektanról, gyermeknevelésről, anyaságról, szoptatásról. A gyógypedagógia mellett új területek kezdtek el foglalkoztatni.

Dúlaság, gyerkemágyas- és önkéntes szoptatási segítség

2022 tavaszán egy hirdetésben találkoztam először a gyermekágyas segítő kifejezéssel.
Némi tájékozódás után jöttem rá, hogy Magyarországon is létezik ilyen fajta segítségnyújtás édesanyáknak. Szinte azonnal jelentkeztem a képzésre Miskovics-Kobza Zsuzsanna Mesőhöz. A tanfolyam végén arra jöttem rá, hogy a segítő szakmának ez a része is nagyon érdekel, és tovább szeretném bővíteni a tudásomat.

Így találtam rá az önkéntes szoptatási segítő és a dúla képzésekre. Békés Emőkénél kezdtem el a dúla képzést, melynek első része egy több napos önismereti tréning volt. Olyan támogató női körben találtam magam, ami leírhatatlan energiát adott. Rájöttem, hogy mi anyák és nők nagyon sokszor hasonló kihívásokkal küzdünk, csak erről persze ritkábban beszélünk. Megtanultam, milyen fontos az értő figyelem. Az alaptréning elvégzése után dúlává válhattam, amire igazán büszke vagyok. Jelenleg a Békés Dúlaműhelyben tanulok, melyben még tovább mélyítem a tudásom dúlatársaimmal.

Szoptatással kapcsolatos bővebb ismereteimet az Anyatejút Tudásközpont előadóitól kaptam, elvégeztem az alaptanfolyamot és a középhaladó szintet is.

Így tedd rá!

Az Így tedd rá!val 2021 őszén ismerkedtem meg, teljesen véletlenül. Mivel a tánc az életem meghatározó része – 6 éves koromtól 18 éves koromig jazz balettoztam-, nagyon megtetszett az a szemlélet és módszer, amit az Így tedd rá! képvisel: tánc, élmény, közösség és komplex fejlesztés. Tudtam, hogy ez valami olyan, amit szívből tudnék vállalni. Ráadásul amikor a mesterképzéseket végeztem azt láttam, hogy nagyon jól működhet egészen pici gyerekekkel is. Ezért lettem 2022 nyarán foglalkozásvezető.  Jelenleg két baba-mama, és két óvodás csoportot vezetek, ahol 0-6 éves korú gyermekekkel és szüleikkel találkozom heti rendszerességgel.

Sokszor gondolok arra, hogy valójában szerencsés vagyok, hogy azzal foglalkozhatok, ami igazán érdekel. A munkám során én tényleg feltöltődök, amikor látom a gyerekek csillogó szemeit, és az édesanyák hálás mosolyát.

Gyógypedagógia

Gyógypedagóguskéntvégeztem 2011-ben az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán, hallássérültek pedagógiája tanár és terapeuta szakon. 2018-ban pedig mentorpedagógus szakvizsgát tettem a Kodolányi János Főiskolán.

5 évig voltam utazó szurdopedagógus, Budapest egész területén belül utaztam tömegközlekedéssel a tanítványaimhoz. A munkám során olyan hallássérült gyermekekhez látogattam el, akik inkluzív, azaz befogadó szemléletű intézményekbe jártak; bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba egyaránt. A korosztály 0-21 év közé esett, de leginkább a legkisebbek korai fejlesztése ejtette rabul a szívemet. A gyerekeknek játékos beszédindítást tartottam, a szülőket pedig tanácsokkal láttam el.

2016-ban a Hallásvizsgáló Országos Szakértői Bizottságnál helyezkedtem el vizsgáló gyógypedagógus és korai fejlesztő munkakörben, így a szakmát a terepen töltött gyakorlati évek után egy más aspektusból is átláthattam. Inenn jöttem el végül szülési szabadságra 2018-ban.