Skip to main content

Dúlai segítség

Ki a dúla?

A dúla (doula) szó szolgálót, asszonytársi segítőt jelent. Korábban természetes volt, hogy a nőtársak a várandósságnál és a szülésnél támogatták egymást, és az anyák nem voltak egyedül ezekben az élethelyzetekben. Ám ezek a személyek nem képzett dúlák voltak, hanem sokszor rokonok, szomszédok, tapasztalt vagy többgyermekes édesanyák. Manapság dúlának lenni hivatás, hiszen egyre kevesebb a nagyacsalád és a segítő nőtárs a közvetlen környezeten belül. A mai kor dúlái képzéseken vesznek részt, szinte folyamatosan bővítik ismeretüket, és többségük átélte már legalább egyszer a szülés élményét.

Fontos kiemelni, hogy a dúla nem egészségügyi szakember, nincs egészségügyi végzettsége, tehát a dúla nem szülésznő és nem bába. A szakmai kérdésekbe nem avatkozik bele, nem helyettesíti a szülésznő vagy az egészségügyi dolgozók munkáját. A dúla felkészít, meghallgat, érzelmileg támogat, jelenlétével bátorít és biztonságérzetet ad. A családdá válásra való testi-lelki felkészülést segíti. A dúlák többnyire nem intézményhez kötődnek, hanem a kismamát kísérik oda, ahol ő szülni szeretne. Elvárás- és ítélkezésmentességgel fordulnak az anyák felé.

Az anya választja ki szimpátia vagy a vállalt dúlai tevékenység – várandósfelkészítés, szülésfelkészítés, vajúdás és szülés körüli segítség, gyermekágyas segítség – alapján. Dúlát választani nem kötelező, de számos kutatás mutatta már ki a dúlai támogatás és gondoskodás előnyeit. Például kevesebbszer jelenik meg a beavatkozás, gyógyszeres fájdalomcsillapítás vagy a császármetszés. A dúla nem hoz döntéseket a várandós édesanya helyett, de megfelelő információkkal látja el őt, hogy később az anya a saját maga és kisbabája számára megfelelő döntést hozhasson.

Mit csinál egy dúla

A dúla a várandósság teljes ideje alatt, a szülés óráiban, valamint a gyermekágyas időszakban is a család rendelkezésére állhat. A várandós édesanyával találkozók, konzultációk alkalmával ismerik meg egymást, beszélgetnek tervekről az anyaságról, várandósságról, szülésről és családdá válásról. Mindeközben értő figyelemmel fordul az édesanya felé, ami azt jelenti, hogy nem szakítja félbe az anya gondolatmenetét, nem kezd bele kéretlenül saját élményei megosztásába, türelemmel és megértéssel hallgatja meg őt. Kérdéseivel segít feldolgozni a – sokszor nem is tudatos – félelmeket, tapasztalatokat, amelyek az anya születéséből vagy gyermekkorából fakadhatnak.

A szülés alatt a dúla az anyára hangolódik, feltétel nélküli gondoskodásban részesíti őt, bíztat és bátorít. Jelenléte folyamatos. Testhelyzeteket javasol, illóolajos borogatást készít, masszíroz, megöleli vagy támasztja a vajúdó nőt, de leginkább azt teszi, amire éppen szüksége van. A dúlák segíthetnek a természetes fájdalomcsillapításban, valamint abban is, hogy az anya komfortérzete javuljon.

A gyermekágy idején a dúla ellátogat a családhoz, ha szükséges, hosszabb időn át segíti a családdá válás folyamatát. Segíthet a szoptatásban, ababagondozásban, ringat, nyugalmat biztosít, megegyezés szerint akár kisebb háztartási munkákba is besegíthet. Segít, hogy az anya saját magára és gyermekére koncentrálhasson.

Miért legyen dúlád

Napjainkban nagyon nagy szükség van a dúlai támogatásra, talán jobban, mint valaha. A szabad orvosválasztás eltörlése, a vírushelyzet kialakulása nagy változásokat hozott az egészségügyben és a szülészeti ellátásban. Bizonytalanság ütötte fel a fejét pont akkor, amikor leginkább biztonságban kellene éreznünk magunkat. Az orvosok és a szülésznők túlterheltek, nem mindig tudják biztosítani a folyamatos jelenlétet az anya mellett. Az érzelmi és társas támasz a legfontosabb az anyák számára. Ha biztonságban érzed magad, könnyebben tudod átadni magad a világ egyik legcsodálatosabb élményének: gyermeked születésének.

Kórházban vagy otthonszülésnél?

A dúla nemcsak otthonszülésnél van jelen, Magyarországon lehetőség van kórházi szülések kísérésére is. Sajnos az is igaz, hogy nem minden kórház engedi meg, hogy a szülő nő mellett több kísérő is jelen legyen, de szerencsére vannak intézmények, ahol beengedik az apa mellé a dúlákat is.

A dúla végig jelen lehet a szülő nő mellett. A dúla nemcsak az anyát, hanem az anyát és az apát együtt kíséri a szülés során: kettejükért és a családért van jelen. Az ő meghívásukra érkezett, tehát a család kísérő személye maga a dúla.

Miben tudok neked segíteni dúlaként?

 • Számodra egy biztos pont leszek: egy segítő szakember és anyatárs, akiben megbízhatsz és akivel őszintén beszélgethetsz várandóssággal, szüléssel, gyermekággyal kapcsolatban.
 • Kérdezhetsz tőlem nyugodtan, akár kínos, vagy kellemetlen helyzetekről is, vagy amit mástól nem mersz megkérdezni.
 • Értő figyelemmel hallgatlak téged. Időt szánok rád, hogy megismerjelek.
 • Kérdéseidre a várandóssággal, szüléssel – legyen az akár természetes vagy császármetszés -, gyermekággyal, szoptatással kapcsolatban igyekszem minél pontosabban, legjobb tudásom szerint válaszolni. Ha valamire nem tudok rögtön választ adni, utánajárok.
 • Érzelmi támogatást nyújtok neked a szülői szerepre való készülés folyamatában.
 • Praktikus ötleteket osztok meg veled, hogy könnyebben találj megoldást bizonyos helyzetekre (babakelengye átbeszélése, kórházi csomag összeállítása, felesleges vagy éppen nagyon hasznos dolgok bemutatása, könyvek ajánlása).
 • Ha szeretnéd, pároddal, családtagjaiddal is beszélgetek, együtt veled,vagy akár külön-külön.
 • Segíthetek neked kistestvér érkezésénél is, hiszen minden gyermek érkezése új szépségeket és változásokat hoz a család életébe.
 • Beszélgetünk a gyermekágyi időszakról, nehézségeiről, örömökről és az anyává válásról. Babád legfontosabb igényeiről, a kötődés kialakulásáról.
 • Elmesélheted szülésélményedet, legyen az jó vagy rossz élmény.
 • Gyermekágyas segítséget adok telefonon (sürgős helyzetben is), online vagy személyesen, előre egyeztetett időpontban.
 • Önkéntes szoptatási segítőként a szoptatásról, annak fontosságáról és csodálatos hatásairól is beszélgetek veled ha szeretnéd. Szükség esetén én szoptatási tanácsadóhoz irányítalak.
 • Megbízhatsz bennem, diszkréciómra, titoktartásomra számíthatsz minden helyzetben.

Dúla és az apák

Fontos kiemelni, hogy a dúla nem csak az édesanyákat, de az édesapákat is támogatja. Az apa biztonságos támaszt nyújt a várandósság és a szülés közben, de az ő felkészülését és szükségleteit sem szabad elfelejteni.

Neki is vannak kérdései a várandóssággal, vajúdás-szülés folyamatával, családdá válással kapcsolatban és jó is, ha ezeket meg tudja kérdezni.

Az apák jelenlétének minősége ebben a folyamatban meghatározó mindenki számára, éppen ezért a dúla rájuk is nagy figyelmet fordít. Szülésnél az apa szerepét meg inkább segíti, semmiképp sem áll az anya és az apa közé.

Szolgáltatásaim

Konzultációk a várandósság időszakában

Szüléskísérés a 37. héttől, rendelkezésre állás 0-24 órában

Gyermekágyas hetekben való segítség, gondoskodás

Szoptatási segítségadás, szoptatásra való felkészülés (önkéntes)

Szülésélmény átbeszélése

Beszélgetés az anyává válásról, anyaságról, kisbabád születése után

Hogyan dolgozom?

A konzultációk alkalmával annyi ideig beszélgetünk, amennyi ideig szeretnéd. A tapasztalatok alapján ez 1,5 – 2 órát jelenthet alkalmanként, de ez nincs kőbe vésve. Figyelek arra, hogy utánad közvetlenül senki se várjon rám az ajtóban, hogy elegendő figyelmet és időt kapj.

Ha szeretnéd, előre elküldöm neked e-mailben a témákat, témaköröket, amikről majd beszélhetünk. Ezekből is választhatsz, de hozhatsz saját kérdéseket is természetesen. Lehet, hogy olyat is találsz bennük, amikre eddig nem is gondoltál.

Mikor és milyen időközönként találkozunk?

Ez leginkább tőled függ. A köztünk kialakuló kapcsolat és bizalom annál erősebb lesz, minél gyakrabban találkozunk. Minél jobban megismerjük egymást, annál inkább érzed majd, hogy önmagad lehetsz. Van, aki már egészen korán, többen a várandósság 12. hete után választanak dúlát. Olyan is akad, aki csak a várandóssága végén jelentkezik.

Ha szeretnéd, hogy a szülésednél is jelen legyek, akkor érdemes a 2. trimeszterben megkeresned. A 37. héttől ugyanis rendelkezésedre állok, ami azt jelenti, hogy arra az időszakra nem vállalok másik kismamát, elérhető vagyok számodra. Ha mégis történne valami (betegség, hirtelen változás), akkor lehetőséged van arra, hogy helyettes dúlámmal legyél a szülés alatt.

Hol találsz meg?

Budapesten, Zuglóban.

Szeretek személyesen, nyugodt körülmények között beszélgetni, de megoldható az online találkozó is.

Szüléstörténetem avagy miért lettem dúla?

Két csodálatos gyermekem született. Mielőtt várandós lettem a kisfiammal, hosszú utat jártam be, nem ment minden olyan könnyen, mint ahogy elképzeltem előtte. Ez azért érintett mélyen, mert nagyon vágytam arra, hogy anya lehessek és tudatosan készültem már sokkal korábban rá.

Az életemben sok minden sikerült elsőre a szorgalmamnak köszönhetően, de most valami olyan dolog állta utamat, amit nem tudtam tudatosan irányítani vagy befolyásolni. Épp ezért volt nagyon nehéz a lelkemnek ez az időszak. Ebben a kimerítő és nehéz évben volt, aki fogta a kezemet, lelkileg támogatott sokszor csak azzal, hogy meghallgatott és figyelt rám. Ez adott erőt, ez vitt előre, tudtam, hogy egy nap anya leszek.

2017-ben kisfiammal várandós lettem, és mivel leginkább otthon voltam ezalatt az időszak alatt, sokat olvastam a várandósságról, szülésről. Nem voltam rosszul, madarat lehetett velem fogatni boldogságomban. Kismamajógára jártam, többféle szülés- és gyermekágyra felkészítő foglalkozáson vettem részt, szoptatásfelkészítő tanfolyamot végeztem, olvastam és szorgalmasan jegyzeteltem magamnak hosszú órákon át.  Sok-sok keresgélés után megtaláltam azokat a szakembereket, akikben bízni tudtam, gondolataik és a szüléshez való hozzáállásuk szimpatikusak voltak számomra.

 

Mivel mindennek én magam jártam utána, azt kell, hogy mondjam, ez nagyon sok időbe telt. Tudom, hogy ezt nem mindenki teheti meg, éppen ezért szeretném átadni a családoknak mindazt a tudást és tapasztalatot -figyelembe véve a gondolkodásukat, vágyaikat és egyéniségüket- amiket korábbi és jelenlegi képzéseken tanultam. A testi-lelki hangolódást, támogatást nagyon fontosnak tartom, hiszen ez ad biztonságot a későbbiekben. Biztos vagyok benne, hogy nem elég az utolsó pillanatban felkészülni, akármennyire is rohanó világban élünk.

2018-ban, amikor a kisfiam született, választhattam orvost és szülésznőt is magam mellé. Mivel mindkettejükben megbíztam, nem volt kérdés, hogy kórházban szülök, de a hangsúly inkább azon volt, hogy velük. Nem is féltem, sőt kifejezetten vártam a nagy pillanatot. Az első szülésemre csodálatos élményként gondolok vissza a mai napig, szinte minden megvalósult, amit szerettem volna.

Második várandósságom már nem volt ennyire álomszerű. A kezdetektől fogva nagyon sokszor voltam rosszul olyannyira, hogy alig tudtam ellátni az anyai teendőimet. Ez egy nagyon-nagyon nehéz időszak volt az életünkben, mert nagyon gyengének éreztem magam. Lelki segítség és támogatás nélkül nehéz lett volna az első heteket bírni.

A 12. hét után viszont napról napra jobban lettem és a hetek nagyon gyorsan teltek. Az anyai teendőim mellett már nemigen jutott erőm és energiám jógázni, olvasni, felkészülni. 2020 márciusában elérte Magyarországot is a Covid, ami miatt eléggé feszült voltam, mint ahogy az is kezdett nyugtalanítani, hogy a kisbabám nem fordult meg egyszer sem fejvégű fekvésbe. ,,Az nem lehet, hogy én ne szüljek természetes úton, ráadásul maszkot viselve, a férjem nélkül.” mondogattam magamnak, hiszen tudtam, hogy mennyire fantasztikus élmény volt az első.

A 30. hét után már szóba került a faros szülés és a programozott császármetszés lehetősége is. Tele voltam félelemmel, aggodalommal, sokszor egyedül éreztem magam. Nagyon sokat dilemmáztam. Végül a programozott császármetszés mellett döntöttünk, ami a 39. héten történt meg.

Szerencsém volt, hogy a nyári enyhítéseknek köszönhetően a férjem, a választott szülésznőm és a választott orvosom is ott volt velem a szülésnél (ugyanazok, akik a kisfiamnál is voltak). Erőt adtak, fogták a kezemet, megérintettek és biztattak akkor is, amikor én csak feküdtem és vártam. És ez az, ami az akkori szülésemet mégis szép emlékké varázsolta: érzelmileg és lelkileg támogattak engem.

Ismerem tehát mindkét utat, megtapasztaltam mélységeket és magasságokat. Sokszor én vívtam meg a lelki csatákat, volt, hogy magamat hibáztattam és volt, hogy másokat. Ami mégis segített az az volt, hogy mindig volt valaki, aki meghallgatott.

Ezt a lelki gondoskodást és odafordulást szeretném én is megadni neked és családodnak. Mert a szülés-születés minősége és emléke mindenki életében meghatározó és maradandó élmény. Tenni szeretnék azért, hogy biztonságban tudhasd magad, szülésed a lehető legtermészetesebben, szükségtelen beavatkozások nélkül valósulhasson meg.