Skip to main content

„Így tedd rá!” foglalkozás: játék, néptánc, mondóka

Mi az az Így tedd rá?

Népi játékokra, népi hagyományokra alapozott komplex pedagógiai program, élmény alapú oktatási módszer. A program magába foglalja a hagyományos magyar kultúra elemeit, színes eszközei megfelelnek a modern nevelési-oktatási módszereknek.
Ha engem kérdezel, akkor: játék, néptánc, ének, zene, színes-játékos eszközök, értékek átadása és hatalmas közösségi élmény egyben. Vállalom, hogy bennem jócskán maradt gyermeki lélek, sokszor érzem, hogy hogyan gondolkodnak és látnak a gyerekek. Ezért lettem pedagógus és ezért szerettem meg ennyire az Így tedd rá!-t. Megadja azt a lehetőséget, hogy úgy tanítsak, ahogy nekem és a csoportomnak jó.

A program ötletgazdája: Balatoni Katalin, bővebb információt találsz a www.igyteddra.hu weboldalon.

Baba-mama foglalkozás

0-3 éves gyermekek Így tedd rá!-ja

A módszer nemcsak az ovis korosztálynál működik jól, hanem már egészen pici gyermekeknél is.
A  korai fejlesztés és az Így tedd rá! elemei sokszor hasonlóak: a mondókák, ölbeli játékok és énekek nagy hangsúlyt kapnak, nagy- és finommozgásokat együtt gyakorlunk a babákkal. Az édesanyák és édesapák pedig részesei a foglalkozásoknak.

Egy mászó, vagy éppen totyogó baba is részt tud venni a táncos pályán.  Sőt, minden órán ismerkedünk egy kicsit a táncokkal, táncos elemekkel is, hiszen ők is tudnak már lábukkal „diót törni” azaz nagyot dobbantani.

Tudom, hogy minden gyermek más: valaki egyből fel tud oldódni, de valakinek több időre van szüksége, hogy bekapcsolódjon egy-egy játékba. De ez nem baj! El szoktam mondani a szülőknek, hogy nem kell erőltetni a bekapcsolódást, majd ha készen áll rá, csatlakozni fog hozzánk gyermeke. Az sem baj, ha először csak megfigyel minket.

Az ismétlésekkel, a babák számára vicces és látványos eszközökkel azonban igyekszem minden gyermeket kíváncsivá és motiválttá tenni. A színes tulipánokra, babzsákokra, gumikra, és kötelekre már önmagában jó ránézni, megfogdosni -megrágcsálni- pedig annál inkább! Tapasztalatomat és ötleteimet 6 évnyi korai fejlesztésből és a saját gyermekeimből merítem.

Ha erre az órára látogatsz el gyermekeddel, kérlek készülj rá, hogy téged is „megmozgatlak”, arra foglak kérni, hogy légy részvevője a táncnak és játéknak. Ha egy gyermek érzi, és látja, hogy anyukája jól érzi magát egy helyzetben, akkor biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül ő is ki fogja próbálni a látottakat.

Miért jó az „Így tedd rá!” a 0-3 éves korú gyermeknek?

 • Mert már egészen korán megismerkedhet a népi mondókákkal, játékokkal és a népzenével ami nagy hatással van például a gyermekek beszédfejlődésére.
 • Mert együtt játszhat, énekelhet az anyukájával, apukájával, ez biztosítja a gyerekeknek a szocializációs folyamat fejlődését és a szülő-gyermek kapcsolat erősödését.
 • A nagymozgás  a kognitív képességek alapja. Biztosan te is hallottál már többféle mozgásterápiáról, amik szintén ezen alapulnak.
 • Mert mi szülők is megtanulhatunk gyermeki szinten játszani, a gyermekeink szemével látni, kicsit lelazulni.
 • Nem az a fontos, hogy ki-milyen „tisztán és szépen” énekel (sokszor én sem!), vagy milyenek a lépések, hanem az, hogy a szülő láthatja a saját szemével, hogy gyermeke mennyire élvezi a népdalokat, és mi-mindent tanul meg a népi játékok segítségével.
 • Mert ha nem is vesz részt aktívan a gyermeked a játékban, csak figyel, akkor is nagyon sok élmény jut el hozzá. Ha türelmes vagy, látni fogod, hogy 2-3 foglalkozás után a gyermeked már felismeri a dalokat, zenéket, és a neki tetsző játékokat. És persze egyre bátrabb lesz!
 • A közösségi élmény elképesztő hatást gyakorol felnőttekre és gyermekekre egyaránt.

Ovis foglalkozás

3-6 éves gyermekekek Így tedd rá!-ja

Az ovis foglalkozáson is ugyanúgy megjelennek a színes eszközök, éneklünk és táncolunk, megismerkedünk a népzenével és népdalokkal. Többször játszunk hagyományos népi játékokat. Ezek a játékok évszázadokon át segítették a gyerekeket az életre való felkészülésben, általuk játékos tanulási élményben lehet részük.
Az ovis foglalkozáson nem cél a hosszú táncos koreográfiák betanulása, nem a külső jegyek számítanak. Észrevétlenül, garantáltan jókedvvel fogja gyermeked elsajátítani a néptánc alapjait, emellett rengeteg területen fog fejlődni. Ennél a korosztálynál mindig sikert arat, ha az új dalokat, tánclépéseket, népi játékokat egy-egy kalandba , vagy történetbe építem be. Így építem fel az óráimat. Nem utolsó sorban: itt lehet futni, fogócskázni, sikítani, nagyot dobbantani és nagyon izgatott lenni!

Az ovis foglalkozásra is várom szeretettel a szülőket, hiszen a játék alapvetően a családok életének részeként biztosítja a gyerekeknek a szocializációs folyamatot.

Miért jó az „Így tedd rá!” az óvodás korú gyermeknek?

 • Mert egy felszabadult gyermeki közösségben lehet.
 • Mert meséket, mesepályákat táncolunk el.
 • Táncos akadálypályát, ugróiskolát készítünk együtt.
 • Mert megismerkedik játékos módon a magyar kultúra elemeivel és a hagyományokkal.
 • A foglalkozás komplex módon fejleszti a gyermekek készségeit és képességeit, figyelembe veszi a korosztályi sajátosságaikat.
 • Iskola előtt (is) nagyban támogatja az idegrendszer érését, a feladattudatot és figyelmet.

Mit fejleszt gyermekednél az Így tedd rá?

 • Érzelmi intelligenciát
 • Mozgáskoordinációt: testtudatot, nagy és finommozgásokat, egyensúlyérzéket, térbeli tájékozottságot
 • Kognitív képességeket: figyelmet, memóriát, képzeletet, gondolkodást
 • Zenei hallást: ritmikát,
 • Beszédkészséget: szókincset, beszédészlelést és értést
 • Szociális készségeket
Baba-Mama csoport
SZERDA: 09.00 – 09.45
Ovis csoport
KEDD: 15.30 -16.15 (zárt)
PÉNTEK: 16:30 – 17.15
Így tedd rá! foglalkozások helyszíne 1141 Budapest, Egressy út 188, 1. emelet
Csillagtorna Mozgásfejlesztő Központ
A foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges az Így tedd rá! – Zugló Facebook csoporton keresztül.